Happy BirthDay Big GurL

Daisypath - Personal pictureFarah Manja Happy Birthday tickers

ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

I'm TRYING TO CONCEIVE......

Lilypie Trying to Conceive Event tickers

MeMoRiAL....

Lilypie Angel and Memorial tickers

Thursday, April 14, 2011

RESEPIKU.......SELAMAT MENCUBA.......

Yg ni baru nampak rupa croissant sket :)
resepi ni asalnya utk bun biasa, tp nora pkai resepi ni utk buat croissant.

CROISSANT




Bahan A:

250 gm tepung wheat
250 gm tepung high protein
50 gm gula
30 gm susu tepung
11 gm yeast kering
1/2 t/spoon garam

Bahan B:

250 ml air
75 gm butter
1 egg

Bahan lain:

butter ( utk sapu pada doh yg di canai)
telur - glaze

cara2:

- masukkan B dlm BM. diikuti dgn bhn A.
- setkn dough ( 1 1/2 jam)
- kuarkn dr BM, tekan2 kuarkn anginnya.
- canai di atas tpt yg rata jadikan bentuk rectangle. nk canai nipis pun takpe. then sapukan butter sampai rata. pastu, lipat 2 n canaikan lg bentuk rectangle, sapu butter. lipat 2 lg.
- lakukan perkara sama 5X .
- rectangle yg ke 6 jgn sapu butter. potong serong jadikan bentuk triangle. lebar bwh triangle tu agak2 pjg separuh btg sosej. ( blh fhm ke x ni :)
- letak sosej di bhgn lebar triangle, gulung hingga habis.
- letak atas dulang pembakar n glaze telur, lapik ngn baking paper.
- bakap pd suhu 175 C selama 20 min/ golden brown.
- mkn panas ngn air kopi :)

p/s: klu x fhm bgtau ya. ayatnya dh dipermudahkn tp xtau fhm ke idak hehe. lupa nk amik pics step by step.


 
Homemade falafel





Bahan2 Falafel:


1 tin chickpeas (brand kimball)- toskan.
2 ulas bawang putih -cincang
3 tangkai parsley - cincang ( nora pakai 1 sudu kecil dry parsley)
1 sudu kecil serbuk ketumbar ( nora pakai 4 tangkai daun ketumbar)
1 sudu kecil serbuk jintan manis
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil serbuk lada hitam (klu nk lebih/kurangkan pn blh)
garam
minyak -menggoreng


Bahan2 lain:


*1 biji bawang besar - potong dadu
*1 biji tomato - potong dadu
*1 biji timun - buang biji bhgn tgh
*2 tangkai daun ketumbar - cincang
*1/2 biji terung potong dadu besar - di goreng (option)
roti pita
garlic mayonis ( mayonis biasa pun ok)


cara membuat falafel:



- masukkan chickpeas, bawang putih, daun parsley, serbuk/daun ketumbar, jintan, tepung, serbuk lada hitam dan garam ke dalam food processor. blend hingga hampir halus.
- bila dah sebati, bulat2kan ikut suka besar mana..asal muat dalam roti pita :)
- goreng dengan minyak yg byk ( biar tenggelam). sbb klu masak sebelah2 nti bila balikkan falafel tu akan pecah.


Cara penyediaan:
 


- roti pita di panaskan atas kuali non stick. supaya x melekat (nora pakai pembakar roti tu jer) dan belah dua.
- boleh isi bahan2 lain yg bertanda * ke dalam roti tersebut dan masukkan falafel. akhir sekali masukkan mayonis garlic.
- kalau suka makan ngn sos cili pun blh tambah atas mayonis.
- siap utk dihidangkan.


SELAMAT MENJAMU SELERA



Homemade lasagna (nora's style)

 



Bahan Lapis Pertama :

1 cup Pasta (apa2 jenis pasta-nora pakai swirl pasta)
3 cup air
2 sudu minyak masak
sedikit garam

cara:
- masukkan dalam periuk, masukkan air + minyak 2 sudu + sedikit garam.
-rebus hingga empuk.
- setelah empuk, tapis dan toskan. setelah di toskan, tuangkan ke dalam loyang pembakar dan ratakan.

Bahan Lapis Kedua:

1 cup daging cincang/ ayam bhgn dada cincang
*1 biji bawang besar - potong dadu
*2 ulas bawang putih - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu
4 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil serbuk oregano
2 sudu besar minyak sayuran (nora pakai olive oil)
1/4 cup air

cara:


- masukkan minyak masak ke dalam kuali, bila panas..tumis bahan yg bertanda * hingga kekuningan.
- pastu masukkan tomato dadu, sos tomato, serbuk oregano.
- gaul sebati dan masukkan air. kacau lagi.
- bila dah mendidih, tuang ke atas pasta di dalam loyang tadi dan ratakan.

Bahan Lapis Atas :

4 keping cheddar cheese (klu nak pakai yg parut pun boleh)
1 paket serbuk creamy cream utk pasta (nora kadang pakai cream mushroom soup campbell)
1/2 cup susu segar

cara:

- cheddar cheese susun atas daging/ayam td.
- sediakan kuali dan masukkan 1/2 cup susu segar. api perlahan.
- masukkan pula serbuk creamy cream.
- kacau perlahan hingga sedikit pekat dan mendidih.
- tutup api dan tuang rata ke dalam loyang.
- panaskan oven suhu 170 degree.
- bakar hingga masak / atasnya kekuningan.

p/s: klu pakai serbuk soup campbell tu just bancuh 2 paket dalam secawan air panas. pastu tuangkan atas cheddar cheese td.

Masa penyediaan : 1 jam (termasuk bakar)




Chicken fajita/fahita (mexican recipe)

 

Bahan2:

2 keping ayam bahagian dada-potong dadu
2 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
*1 sudu kecil serbuk lada hitam
*2 sudu kecil serbuk cili ( nora pakai cili giling 1 sudu)
*1 sudu kecil serbuk jintan
*1 sudu kecil serbuk oregano
*1 sudu double cream (nora pakai yogurt)
*sedikit garam
2 sudu minyak zaitun

Lain:
1 biji bawang besar potong bulat
2 biji cili hijau besar - hiris
1/2 biji cili benggala hijau - hiris
1/2 biji cili benggala merah - hiris


caranya:

- tumis bawang putih, bawang besar yg di cincang bersama minyak zaitun.
- masukkan ayam, goreng hingga masak dan kekuningan
- masukkan bahan yg bertanda * dan gaulkan rata.
- akhir sekali, masukkan lain2 bahan dan gaul rata lg.
- pastu, bolehla dihidangkan.

p/s: klu pakai cili giling, tumis bersama bawang mula2 td.

 

Homemade cheese choc cake


lapisan atas:

250 gm cream cheese
60 gm gula
4 biji telur
25 ml air

caranya:

- masukkan semua bahan di atas dalam blend.
- blend hingga sebati.
________________

lapisan bawah:

5 biji telur
250 gm tepung gandum
250 gm gula
250 gm butter
1 sudu kecil baking powder
*1 cup gula perang
*1 cup air
*1 cup serbuk koko

caranya:
- bahan yg bertanda * di satukan ke dalam periuk kecil dan didihkan sekejap. ketepikan.
- dalam bekas lain, gula dan butter di pukul hingga kembang.
- masukkan pula telur sebiji2. pukul lagi.
- masukkan bahan bertanda * yg telah dididihkan tadi dan gaul rata.
- akhir sewkali masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati.

p/s: lapisan bawah di bakar 10 min pada suhu 175 celcius.
setelah itu tuangkan lapisan atas dan bakar pada suhu 165 celcius selama kira2 20 min. klu nak tau dah masak ke idak bhgn dalamnya, try cucuk ngn lidi/garfu/pisau. klu x melekat, insyaAllah dah masak dan boleh di kuarkan dr oven.
_______________________________________________________

p/s: di bawah ni resepi lain choc cake





Chicken masala roasted

 

Bahan:

1 ekor ayam (potong ikut suka, basuh n toskan)
1 paket rempah masala (tgk bhgn rempah kt hypermarket)
5 ulas bawang putih - kisar halus
1 biji bawang besar - kisar halus
1 inci halia - kisar halus
1/2 sudu mixed spices ( apa2 brand spt masterfood, mccomick)
1 sudu serbuk kunyit
sedikit serbuk ketumbar / 3 tangkai daun ketumbar dicincang halus
garam dan gula secukup rasa ( biasa rempah masala dah ada garam)
minyak zaitun

cara2:

-bahan2 di atas tersebut dilumurkan pada ayam hingga rata. perap selama 3 jam atau semalaman, biasanya nora perap malam n keesokan petang baru bakar so, bahannya perapnya lebih terasa.

bahan2 lain:
- cili hijau besar
( cili ni sgt harum n best bila di bakar-blh membuka selera)
- bawang besar - potong 4
- tomata - di potong 2 ( bakar bhgn kulitnya)



Nasi Beriani Masala - menu tghari ini




note : resepi bawah nie utk Nasi Beriani Johor, utk Nasi Beriani Masala, just tukar rempah Nasi beriani tu pada Rempah Beriani Masala. ni resepi lengkap nasi beriani johor, resepi ibu mertua nora.

Bahannya:

3 cawan beras basmathi (basuh dan toskan)
3 kuntum bunga lawang (pecah2kan)
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 helai daun pandan (simpul)
2 ulas bawang putih (kisar)
1 biji bawang besar atau 5 biji bawang merah (kisar)
1 inci halia (kisar)
3 sudu besar minyak sapi atau butter
air secukupnya
garam
serbuk perasa (option)
2 cawan kuah daging beriani (dicampur dengan 2 sudu pewarna khas utk nasi beriani)

Caranya :


tumiskan bawang putih, bawang merah/besar, dan halia hingga naik bau.
masukkan pula daun pandan, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis.
masukkan pula beras yg telah ditoskan tadi. goreng sebentar.
pastu, masukkan air secukupnya dan garam secukup rasa. serbuk perasa jika perlu.
tutup periuk.

p/s: seeloknya nasi dimasak setelah daging beriani dimasak sbb nakkan sedikit kuah dari daging beriani.






Cheese brownies- ready to bake

 

ni resepi nya, copy paste dr i luv islam..

Bahan-bahan
180 gm butter-dicairkan
275 gm. gula perang
3 biji telur
1 sudu teh vanilla essence
120 gm. tepung naik sendiri
70 gm. serbuk koko

Cheese filling:
250 gm. cream cheese
45 gm. butter
80 gm. gula icing
1 biji telur
Sedikit chocolate chips (ditabur di atas brownies)

Cara Penyediaan:
(1) Gaul butter yang telah dicairkan dengan gula perang hingga sebati
(2) Masukkan telur, sebiji setiap kali. Gaul hingga betul-betul sebati. Masukkan sedikit vanilla essence
(3) MAsukkan tepung dan serbuk koko secara perlahan-lahan dan kacau hingga terasa lembut.
(4) Untuk cheese filling: pukul cream cheese, butter and gula icing hingga sebati. Tambahkan telur dan kemudian teruskan memukul.
(5) Tuangkan setengah drpd adunan brownie ke dalam diikuti cheese filling.
(6) Tuangkan lebihan adunan brownie tadi di atas cheese filling. Taburkan chocolate chips di bahagian atas brownies.
(7) Bakar di dalam oven (170ºC selama 40 minit)



Chicken tandoori bermadu

 


Bahan tambahan:

bawang putih*
bawang besar*
halia*
cili kering* (option- rempah tandoori tu dah rasa pedas sket tp anak2 stil blh mkn)
serbuk pala
serbuk lada hitam ( option)
0regano
garam/gula
madu
minyak zaitun

-yg bertanda *, blend dulu ya.
- gaulkan ngn ayam
- perap dalam 2 jam ( biasa nora perap satu mlm, letak dlm freezer)





Pizza roti

 



bahannya:
roti keping
sosej (hiris)
sayur campur
cheddar cheese
sos tomato (sapu atas roti)

cara:
- pas sapu tomato sos atas roti. blhla susun semua bhn2 lain.
- letak atas dulang pembakar n bakar pada suhu 180C selama 10 min.
- siap utk di mkn :)

p/s: bhn kt atas tu blh letak jg tuna + bwg besar hiris ke. telur hancur ke, dll. ikut kreativiti sendiri.



chicken mandy-ready to bake

 

Bahan2 perap:

mandy spices
- nutmeg (buah pala kering) beli yg dah siap kisar dlm botol kecik cam oregano tu.
- cengkih
-pelaga
-halia
-lada hitam
-garam

Cara:
-semua bahan kt atas tu kisar halus n lumurkan pada ayam
(ni bhn mandy yg sebenar) tp telah di alter oleh nora dgn suka hatinya :)

Bahan tambahan:
- serbuk kunyit (hr tu tgk kt tv rest hadramawt, dia letak serbuk kunyit - yemeni mandy recipe)
- serbuk oregano, parsley, mint
- oilve oil
- garam/gula

Cara2:
-lumurkan semuanya pada ayam.
- bakar pada suhu 200 celcius hingga masak.

bahan lain:
- tomato cherry
- bawang besar (potong ikut suka
-kentang ( potong dadu besar)
- cili hijau ( menaikkan aroma) - x letak sbb xde stok kt umah :)







Mandy rice -traditional saudi dish.

 

3 cups basmati rice.
1 tablespoon butter.
1 large onion, finely chopped.
1 small tomato, finely chopped and removes all the seed.
4 whole cardamom pods.
6 whole cloves.
6 black peppercorns.
4 1/2 cups water or chicken stock.

bhn lain:
saffron/pewarna makanan.

cara2:
-cairkn butter, tumis bwg dn bhn2 lain kecuali beras n air. bila dah naik bau, baru masukkan beras n gaulkan rata sebentar.
-akhir skali masukkan air secukupnya.
- klu ada blh masukkan safron atau pewarna mknan sedikit.

note: biasanya ayam selepas di panggang, dimasukkan ke dalam nasi. sbb kt ayam tu yg pakai rempah mandy. jadi blh tgk recipe bawah nie utk ayam.





 
chicken mandy

 

1 chicken cut into 4 pieces.
2 teaspoons 'mandy mix spice'.
1 teaspoon salt.
olive oil

Cara2:


-lumurkan pada ayam n bakar pada suhu 200C hingga keperangan.

mandy mix spice
2 tablespoons cardamom pods.
2 tablespoons cloves.
2 teaspoons black pepper.
1 whole nutmeg .
1 tablespoon deride ginger.
4 bay leaves .

Blend or process spices together until finely crushed.

note: semua bhn mandy spices ni ada jual yg dh blend. just cr kt hypermarket.





Kek marble caramel- bhgn puding tu kaler gelap,pkai brown sgrKEK MARBLE CARAMEL KUKUS


-nora suggestkan kukus sbb lg cantik n lembut teksturnya.

Lapis pertama (karamel)

gula
loyang
- ratakan gula atas loyang n letak loyang atas api, biiarkan gula cair n sedikit keperangan.

Lapisan Kedua (puding)

50 gm gula perang
3 biji telur
1/2 tin susu cair
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu tepung custard

- campur semua sekali n gaul rata.
- tuangkan atas loyang yg ada caramel td n kukus sebentar.

Lapisan Ketiga
Bahan2nya:

1 1/2 cawan gula
1 1/2 cawan butter
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
5 biji telur (asingkan putih dan kuning, pukul yg putih hingga kembang)
pewarna merah, hijau, kuning

Cara2nya:

1. tak kirala pakai mixer atau pukul pakai tangan, mana2 pun boleh. ummi pakai tangan je dulu, masa tu tak beli lg mixer.
2. pukul butter dan gula hingga kembang.
3. masukkan telur kuning sebiji-biji hingga habis
4. masukkan putih telur dan dipukul lagi
5. masukkan esen vanilla. gaul rata.
6. ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat.
7. masukkan tepung sikit2 dalam adunan tadi. gaul hingga rata.
8. bahagikan adunan kepada 3 bahagian.
9. letakkan pewarna merah, hijau, kuning
10. ambil loyang dan griskan...
11. letak dua sudu adunan yg berwarna kuning ditengah2 loyang.
12. pastu, letak 2 sudu adunan merah di atas adunan kuning tadi.
13. letak 2 sudu adunan hijau di atas adunan merah tadi.
14. ulangi step 11, 12 dn 13 tadi hingga habis kesemua adunan.
15. Bakar adunan kek pada suhu 360 degree selama 30 minit.






 
Chilled cheesecake with blueberry filling- rupanya x cun




Bahan A :

- 5 paket biskut oat brand OK ( coklat / strawberri&rasberri)
( suka pkai biskut nie sbb bau & rasa dia sedap)
- 3 sudu buttercup

Cara :

- blend kering hingga halus, gaulkan dengan butter.
- rata dan tekapkn dalam loyang yg telah dilapik dgn baking paper.
- ketepikan

p/s: lg bagus loyang yg blh asingkn tapak dan tepinya sbb senang nk kuarkn kek tersebut dan bhgn tepi kek akan lebih licin. kek kt atas ni pkai loyang biasa, lapik baking paper bhgn bawah n tepinya, sbb tu tepi jd gitu ( kes xde masa nk betulkn paper bhgn tepi tu ).

Bahan B :

1 cup blueberry
2 sudu air suam

Cara :


- blueberry dan air suam di satukan dan kacau rata.

Bahan C :

250 gm cream cheese
80 gm gula kastor ( pakai gula biasa jer blend halus)
1 cup yogurt plain ( klu nk letak yogurt berperisa pn blh)
1 cup vanilla ice cream (option-klu x letak pun xpe)
1 biji lemon jus ( ambil jusnya)
secubit garam

Cara :

- putar cream cheese dan gula kastor dalam mixer. hingga kembang.
- masukkan yogurt,lemon jus, ice cream dan secubit garam, kacau rata. ketepikan.

Bahan D :

2 sudu besar rata gelatin halal gel
150 ml air suam

Cara :

- satukan, dan kacau sebati


Cara2 keseluruhan :

- Bahan B di ratakan ke atas bahan A di dalam loyang.
- Bahan C dan D di satukan, dan kacau rata menggunakan mixer.
- akhir sekali, bahan C dan D yg telah di satukan...di tuangkan ke atas bahan A dan B.
- masukkan dalam peti ais. sejukkan dalam 5 jam.

p/s: bahan B tu klu xnak buat lapisan kedua pun xpe. just masukkan dalam adunan C, jgn kacau rata. maknanya, adunan B tu di masukkan ke dl


 
Mmh Spices fried chicken








-bersihkan ayam n toskan
- gaulkan ayam bersama garam, kunyit, kari dan mixed spices.
- letakkan tepung goreng ayam dalam pinggan
- lumurkan ayam tadi dengan tepung hingga rata.
- goreng dengan minyak yg byk (deep fry)
- api jgn terlalu besar, nti x masak dalam




 
YOGURT CHIFFON CAKE
Sumber: KAK YATI & MANJA FARAH





4 biji telur
60g gula kastor
110g yogurt
20g jus lemon
2 sudu besar minyak masak
40g tepung gandum
40g tepung jagung ( corn starch)
1 sdk baking powder



Bahan2 :

Asingkan putih dan kuning telur.
Pukul telur putih dengan setengah daripada gula sehingga kembang/bertanduk.
Dalam mangkuk lain, campur telur kuning dengan separuh daripada gula tadi,minyak masak,jus lemon dan yogurt. Dengan menggunakan hand whisk kacau sehingga sebati.
Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder ke dalam no.3. Kacau sehingga sebati.
Masukkan no.4 ke dalam no.1 . Kacau dengan kaedah kaup balik.
Masukkan adunan ke dalam loyang chiffon. Bakar dalam suhu 170 degree selama 40 minit.
Setelah masak, keluarkan kek dari oven. Terbalikkan yang kek tadi. Biarkan sejuk.
Bila dah sejuk bolehlah dikeluarkan dari loyang.


p/s: resipi ni di copy dr blog lain. ada tambahan info dr nora.
- loyang tersebut lg bagus klu di lapik ngn baking paper, senang nak kuarkan keknya nti dan setelah dikuarkan dr loyang, letak atas redai kek utk elakkan kek dr turun.
- potong bila sudah sejuk ngn pisau yg tajam.


 
 


Ayam Masak Merah...

Bahannya:

1 ekor ayam (dipotong lapan bhgn)
3 ulas bawang putih (kisar)
1 biji bawang besar atau 6 biji bawang merah (kisar)
1 inci halia (kisar)
10 tangkai cili kering (kisar)
3 sudu besar sos tomato
5 biji buah keras (kisar)
minyak
sedikit air
garam dan gula
serbuk perasa (jika suka)

Caranya:

- ayam dibersihkan, dipotong lapan bahagian. dilumur dengan garam dan kunyit dan goreng. tp jgn terlalu garing. ketepikan.
- tumis bawang putih, bawang merah, halia dan cili kering hingga minyak naik ke atas.
- masukkan sos tomato, buah keras, sedikit air, garam dan gula. serbuk perasa jika suka.
- gaul hingga rata dan sesuaikan rasanya.
- masak lagi hingga hampir mendidih.
- last skali, masukkan ayam yg telah digoreng tadi dan gaulkan hingga rata.
- boleh juga dituang atas ayam yg telah diletakkan dalam pinggan.
- ikut citarasa masing2

p/s : boleh juga ditambah secawan kacang peas semasa masukkan sos tomato.

acar.... bahannya: 1/2 batang carrot (dipotong memanjang) 2 batang timun (dipotong memanjang) 2 ulas bawang puthi (kisar) 1 biji bawang besar atau 5 biji bawang merah (kisar) 5 tangkai cili kering (kisar) 1/2 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu kecil biji sawi 1 sudu kecil bijan minyak caranya: - tumiskan bawang putih, bawang merah/besar dan cili kering hingga kekuningan. - masukkanserbuk kunyit, timun dan carrot yg telah dipotong memanjang (cam dalam pic tu ) - gaul hingga rata dan biarkan seketika. - masukkan pula, biji sawi, bijan, garam dan gula. - gaul hingga rata dan sesuaikan rasanya. p/s: klu kering boleh tambah sedikit air semasa masukkan biji sawi, dll.




Daging Beriani...

bahannya:
1/2 kg daging (dihiris atau potong kiub)
2 sudu besar rempah beriani
2 sudu besar rempah kari
2 uls bawang putih (kisar)
8 biji bawang merah atau 1 1/2 biji bawang besar (kisar)
1 inci halis (kisar)
5 batang cili besar hijau (kisar)
10 tangkai daun ketumbar
5 tangkai daun pudina
3 sudu besar minyak sapi atau butter
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 genggam gajus yg tidak dipanggang (1 genggam, dikisar dan 1 genggam lg letak camtu je)
1 genggam kismis
2 biji tomato (belah 4)
2 sudu sos tomato
1 cawan plain yogurt atau 1 cawan susu cair diperahkan dengan 2 biji limau nipis
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
serbuk perasa (jika perlu)

caranya :
panaskan minyak sapi / butter di dalam periuk.
tumis bawang putih, bawang merah/besar dan halia hingga naik bau.
tumiskan juga bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga dan rempah beriani dan rempah kari.
setelah itu, masukkan daging....gaul rata dan biarkan seketika.
masukkan yogurt yg telah dibancuh dengan air. gaulkan hingga rata.
masukkan pula sos tomato. gaul lagi.
masak hingga daging empuk.
setelah empuk...masukkan gajus, daun pudina, daun ketumbar, garam dan gula. juga serbuk perasa jika perlu. sesuaikan rasanya.
ambil 2 cawan kuah daging beriani dan dicampur dengan 2 sudu pewarna kuning, asingkan utk nasi.
setelah itu, masukkan tomato dan cili hijau yg telah dikisar.
apabila mendidih, boleh ditutup apinya.
Moist choc cake.

3 biji telur
2 cup gula
1 cup minyak sayur
1 cup susu cair
1 cup air suam
1 cup serbuk coco
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen coklat
2 cup tepung gandum

caranya:
- gula & telur di blend. setelah kembang, masukkan dalam bekas.
-pastu masukkan minyak, susu, air dan coco ke dalam telur & gula yg telah di blend tadi. kacau rata.
- masukkan esen coklat
- Tepung ganbum, soda bikarbonat dan baking powder di ayak bersama.
- masukkan ke dalam adunan seikit demi sedikit. kacau rata.
- masukkan dalam loyang.
- sebelum di bakar, panaskan oven suhu 175 celcius selama 10 min.
dan masukkan cake td, bakar selama 30 min.

1 comment:

  1. Salam kunjungan.. singgahla ke blog saya ;)


    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete